3x Nagoshi Tosai Tategoi besproken

Published On: februari 15th, 20195,4 min read0 Reacties on 3x Nagoshi Tosai Tategoi besprokenCategorieën: JapanreizenViews: 308

Durf jij in te zetten op de toekomst?

Ik had jullie al even uitgebreid uit de doeken gedaan over de heftige ervaring bij Nagoshi. Na het onderhandelen over een goede badge tosai in de kwaliteit die wij willen vertegenwoordigen dit jaar; bleek de kweker ons te willen belonen en vroeg hij of wij wellicht belangstelling hadden om te selecteren uit zijn Tategoi bak.

We mochten er vijf uitzoeken

Een kweker heeft natuurlijk Koi in diverse kwaliteiten- en prijsklasses en natuurlijk ziet hij niet het liefst de allermooiste vertrekken. Als hij alleen de allermooiste zou verkopen en er dus voor het merendeel van de klanten alleen maar de medium of lagere kwaliteit beschikbaar is, dan is het al snel niet aantrekkelijk meer om de farm te bezoeken. Door zijn echte kwaliteit als het ware achter een betaalmuur te zetten; verkoopt de dealer Koi in meerdere lagen en blijft het interessant de kweker te bezoeken voor meerdere klanten. Althans, dit is hoe ik denk dat het werkt.

We mochten er vijf uitzoeken. Natuurlijk wederom tegen wel serieuze prijzen. Dus alhoewel een gunst dat je uit mag zoeken uit deze kwaliteit, hoort er wel degelijk het juiste prijskaartje bij. Van deze vijf heb ik er op dat moment drie op de foto kunnen zetten en deze wil ik even kort met jullie bespreken;

 

  1. Nagoshi Tosai Tategoi Kohaku

Deze Koi heeft natuurlijk ene bijzonder aantrekkelijk patroon. Dat valt meteen op. Er is echter geen Koi die gekwalificeerd wordt als tategoi, dus een Koi met veel toekomstpotentieel, op basis van alleen het patroon. De bouw en de huidkwaliteit zijn veel belangrijker. Ondanks dat deze foto’s nauwelijks de huidkwaliteit kunnen laten zien, kun je gerust van mij aannemen dat dit bij deze vissen wel goed zit. Zo kun je bijvoorbeeld wel zien dat de neus mooi glanst en zo zijn er wel degelijk wat glanskristallen zichtbaar in de huid.

 

Het verloop van de bouw van de Koi is overal gelijkmatig en vrijwel overal breed

 

Oke, toch terug komen op dat patroon. Mooie ronde patronen zijn aantrekkelijk. Het voorste patroon loopt mooi op het hoofd over op de schouder. Het tweede patroon of de tweede stap van het patroon ligt erg mooi in het schoudergebied tussen hoofd en rugvin. Het raakt bijna het eerste patroon, maar ik denk dat dit wanneer de Koi verder groeit, gescheiden zal worden door een mooie baan witte huid.

Het mooiste is eigenlijk het laatste patroon. Deze stopt namelijk heel mooi op tijd waardoor het staartdeel heel krachtig oogt. Dit noemen ze een goede opdoem en wordt als zeer aantrekkelijk ervaren. Het verloop van de bouw van de Koi is overal gelijkmatig en vrijwel overal breed. mensen denken dat vooral de lengte dat is wat telt, maar de bojylijn of geraamte als het ware is veel belangrijker in dit stadium.

Deze tategoi wordt geveild op onze Facebook pagina en die loopt vanavond af om 22:00 uur!

2. Nagoshi Tosai Tategoi Tancho Showa

Een toffe Tancho denk ik. Deze Koi is echt een toverbal en spannend tot en met. dat komt natuurlijk door al dat onderliggend zwart (aoji). Waar zal het allemaal goed doorkomen? Je kunt je niet voorstellen hoe zo een Koi veranderd qua uitstraling wanneer dit veranderd. Op enkele plekken zie je het sumi (zwart) al een klein beetje doorkomen. Op het staartdeel zien we geen onderliggen zwart. Ik denk dat zoals de schimmen ons doen verraden dit een heel aantrekkelijke vis kan worden.

De Tancho spot ligt tussen de ogen en is erg helder. Ik heb nog niet veel ervaring met de vissen van deze lijn, maar ik heb er wel alle vertrouwen in dat deze Tancho spot een blijvertje is. Wat mij vooral persoonlijk aanspreekt is de imperfectie van deze cirkel. Mooi natuurlijk rond, zo wil je een Tancho zien toch?

 

Er bestaat altijd een risico voor wanneer het sumi niet doorzet of de spot

 

De bouw is langgerekter dan de bovenstaande Kohaku, maar hier zie je wel weer een kleine versmalling inzet verloop van de  bouw ter hoogte van de anaalvin. Dat is niet zo erg want ik denk dat het in dit geval geen zwak skelet betekent. Kijk maar eens naar die backbone voor de rugvin; erg krachtig en de daadwerkelijke staartaanzet is weer niet te smal. Kwestie van voer erop en laten groeien denk ik persoonlijk. Ik vind dit echt een superspannende vis. Er bestaat altijd een risico voor wanneer het sumi niet doorzet of de spot… etc, maar er bestaat ook de kans dat het wel goed uitpakt en dan heb je een geweldige Kohaku voor relatief weinig geld en een geweldig avontuur.

3. Nagoshi Tosai Tategoi Kohaku

Dan deze Kohaku. Vergelijk deze eens met de eerste en je ziet duidelijk verschillen. Deze Koi heeft meer de langgerekte bouw zoals de Tancho Showa. Het patroon is duidelijk vierstap; het rood dat in de staartvin zit is geen stappenpatroon, maar wel een schoonheidsfoutje voor de show. Eentje die ik wel kan verdragen gezien het mooi stukje ojime (witte huid op de staartaanzet) dat zich ook vertoont.

 

Echt waar het is heel moeilijk om er doorheen te kijken en perfecte Koi zijn er niet

 

Het eerste patroon is veruit de belangrijkste. Een mooi groot patroon dat ook wanneer de Koi groeit altijd in het oog zal springen. Het rond ook zo lekker af en ik denk dat het een heel mooi ingeklaard kiwa kan gaan verkondigen. het sushi is nog mooi breed en overal gelijkmatig. dat geeft me wel vertrouwen voor en de groei en de kwaliteit van het pigment.

Ik heb overall een heel goed gevoel bij deze Kohaku in termen van groei en toekomst. Deze koi zou nog wel eens kunnen gaan verrassen. Echt waar het is heel moeilijk om er doorheen te kijken en perfecte Koi zijn er niet; ook niet onder de tategoi, maar wel Koi die naar alle waarschijnlijkheid zich positief zullen ontwikkelen. Het is goed wanneer je Koi kunt vergelijken en een beetje ervaring met de bloedlijn wil ook wel helpen. Je moet ook gewoon een beetje vertrouwen op de kweker en op het proces; want die biedt ook potentie! Durf jij het aan? Wanneer je geïnteresseerd bent in een van deze vissen, neem dan gerust contact met me op.