Zo introduceer je nieuwe Koi

9 Tips om jouw nieuwe Koi op de juiste manier in de vijver te plaatsen.

Het mooiste van de hobby is toch wel het kopen van nieuwe Koi en het bijplaatsen ervan in je eigen vijver is dan wel het summum. Het meest vervelende wat kan gebeuren is dat je vis maar moeilijk kan wennen, deze ziek wordt of nog erger. Om die kans nu zo klein mogelijk te maken zodat je vooral lekker kunt genieten van je Koi, hebben we hieronder 9 tips.

Dwars op de rijrichting

Ga voorzichtig om met jouw nieuwe aankoop. Je krijgt de vis goed verpakt mee in een dubbele zak en in een stevige doos. Plaats deze tijdens transport dwars op de rijrichting om beschadigingen te voorkomen.

Acclamatiseren

Plaats je nieuwe aankoop bij voorkeur in een quarantainebak. Heb je deze niet, plaats deze dan in de vijver. Laat de zak bij aankomst circa 10-30 minuten acclimatiseren afhankelijk van de temperatuur. Let op: leg de zak niet in de zon

Mengen en wennen

Maak de zak voorzichtig open in een drijvende bowl en laat er rustig wat water instromen zodat het water met elkaar vermengt. op deze manier krijgt de Koi geen temperatuurschok hetgeen vaak witte stip tot gevolg kan hebben. 

Koi uit de zak

Laat de Koi circa twee minuten wennen en laat de Koi vervolgens rustig uit de zak in de bowl zwemmen. Waak ervoor dat er geen water van de bowl in de vijver komt.

Een niet onaangename verassing van de Koi in de bowl is dat je deze nog eens goed kan bekijken.

Overzetten

Til vervolgens de Koi met een koisok uit de bowl en laat hem weer rustig zwemmen in je quarantainebak of vijver. Zeer ervaren hobbyisten doen het overzetten met hun blote handen, maar wij adviseren toch vooral om een koisok te gebruiken om de kans op beschadigingen zo minimaal te houden. Je wilt toch niet dat het je overkomt dat een vis die hele reis van Japan naar jouw vijver heeft afgelegd om in dat laatste metertje nog even te gaan stuiteren. 

Let wel even op dat je een waterdoorlatende koisok gebruikt. Het hele idee namelijk is om zo weinig mogelijk tot geen vreemd water te introduceren in de vijver om kruisbesmetting te voorkomen.

Water weggooien

Gooi het water in de bowl weg en niet in de vijver! Zoals gezegd; willen we alle kans op kruisbesmetting de kiem in smoren. Ook al worden al onze vissen getest en meet ook jij je waardes regelmatig; ieder water heeft zijn eigen bioloog en eigenschappen. Plotselinge introductie van een vreemd water kan duizend keer goed gaan, maar kan je bioloog ook versoren of een pathogeen mee verhuizen die het in jouw bioloog een stuk beter gedijt. 

Monitoren

Houd de eerste dagen goed het gedrag van je bijgeplaatste vissen in de gaten. Een Koi moet wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Door een verschil in pH dan wel bacteriedruk of andere veranderingen, kan een vis gaan springen. Indien het vijverontwerp de koi toestaat eruit te springen adviseren we deze af te dekken met bijv. een net.

Druk verlagen

We adviseren eenmalig 2 gram virkon per kuub water te doseren wanneer je vissen bijplaatst. Virkon is een ontsmettingsmiddel en verlicht de bacterie en eventuele aanwezige virusdruk in het water zodat de Koi een makkelijke start kan maken in zijn nieuwe omgeving.

Virkon bestellen kun je hier.

Monitoren

Bij twijfel, of wanneer de Koi na circa drie dagen nog niet mee-eet met de rest van je vissen, adviseren we je om even contact met ons op te nemen. 06-12661427. We staan graag voor je klaar.