ABKoi has landed! De jacht op de beste Koi begint


Eerste dag in Japan: Een lange reis en een rustige start bij de kwekers
De reis: een lange zit
De reis verliep op zich hartstikke goed. Het was een lange vlucht en deze keer viel het me eigenlijk wat tegen. Het duurde gewoon erg lang en ik heb niet echt lekker kunnen slapen in het vliegtuig. We vertrokken ’s ochtends vroeg om half tien vanuit Nederland richting Amsterdam en om twintig over twee vlogen we naar Japan. We kwamen om tien uur ‘s ochtends aan, iets eerder dan verwacht, want we hadden een dikke drie kwartier voorsprong op schema.
“De vlucht viel dit keer echt tegen, ik heb geen oog dichtgedaan.”
Wat wel jammer is, is dat de KLM hun tijden hebben veranderd. Voorheen vlogen we om half twaalf, maar nu is dat drie uur later. Het nadeel is dat we nu ook later in het hotel aankwamen, en dus niet meer de bergen in konden om kwekers te bezoeken. Het wordt hier namelijk snel donker, en het is al gauw een half uurtje rijden naar de kwekers, plus natuurlijk weer een half uur terug. Dus we hebben besloten om na aankomst in het hotel ons even op te frissen en daarna lekker te gaan eten.
Rustige start, even wennen
Ik ben deze keer veel eerder dan andere jaren in Japan. Normaal gesproken kom ik na de 20ste oktober aan, maar nu was ik er al op 16 oktober. Wat je dan meteen merkt, is dat er nog niet extreem veel vis is bij de kwekers. Dat is helemaal niet erg, want ik zit hier nog hartstikke lang en kan goed de tijd nemen om rond te kijken. De eerste dag gaat bij mij altijd om oriënteren en vooral nog niets kopen. Eerst goed kijken wat er is en wat er nog moet worden afgevangen bij de kwekers.
Zoals ik al zei, we hebben nog maar net een start gemaakt. De kwekers zijn net begonnen met het afvangen en er gaat nog ontzettend veel moois binnenkomen de komende dagen en weken.
Bezoek aan Hiroi en Conias
De eerste kwekers die we bezochten waren de gebroeders Hiroi van Conias Koi Farm. We moesten daar vroeg zijn, want die broers vangen altijd vroeg af. Het was verschrikkelijk druk, iets wat me wel verbaasde. Normaal is het rond deze tijd wat rustiger, maar nu waren er zeker een twintigtal dealers en importeurs van over de hele wereld. Ze stonden allemaal klaar met hun chopsticks – houten stokjes met een nummer erop, waarmee je om de beurt een vis mag uitzoeken.
Ik ben geen grote fan van die methode. Je ontkomt er niet aan als het druk is, maar het blijft een kwestie van geluk. Als je als laatste mag kiezen, heb je het voordeel dat je de volgende ronde als eerste mag. We hebben daar een drie kwartier rondgekeken; ik heb gewoon goed mijn ogen de kost gegeven en toen zijn we weer verder gegaan.
“Bij Hiroi was het zo druk, dat ik schrok. Het leek wel een veiling!”
Een happening bij NND
Daarna gingen we door naar NND Koi Farm, waar ze hun kampioens mudpond hadden afgevangen. Dit is altijd een heel gebeuren, en het is echt een feest om mee te maken. We hebben zelfs met z’n allen geproost met sake. Makoto van NND legde ons eerst uit wat we konden verwachten, en daarna hebben we de vissen uit de modder zien komen. Ik dacht dat het om Nisai ging, maar het bleek Yonsai te zijn. Enorm grote vissen, echt prachtig. Hier heb ik video’s van gemaakt die ik nog zal delen.
Het afvangen van een mudpond is altijd een spektakel. Je ziet de kwekers echt genieten, en het is leuk om te zien hoe enthousiast iedereen is. We waren daar een anderhalf uur en toen zijn we weer verder gegaan naar de volgende kwekers.
Rondje kwekers: Maruhiro, Ofuchi en Miyatora
Na NND hebben we nog een rondje gedaan langs verschillende kwekers: Maruhiro, Ofuchi en Miyatora. Ook zijn we bij een geheime kweker langsgegaan, waar we altijd wat speciale vissen vinden. Overal waar we kwamen hebben we rustig de tijd genomen om te kijken wat er rondzwom en wat de kwaliteit van de Koi is. Daarnaast hebben we natuurlijk ook met de kwekers gesproken om te horen wat er nog aan zit te komen.
“Er zijn al mooie vissen, maar de echte pareltjes komen nog.”
Een dag vol indrukken afsluiten met Wagyu
Na een lange dag van kwekers bezoeken, hebben we de dag afgesloten met een heerlijk diner bij een Wagyu-restaurant. Dit is absoluut het beste wat je hier in Japan kunt krijgen. Het vlees is zo mals, het smelt gewoon in je mond. Yakiniku Wagyu, dat moet je echt proberen als je ooit in Japan bent. Een perfecte afsluiting van een geslaagde eerste dag.
Vandaag staat er weer een drukke dag op het programma. We hebben afspraken bij verschillende kwekers. Heb dus nog even geduld, er komt heel snel meer moois aan!
