Die ene geheime kweker met waanzinnige vissen… verkocht!

Published On: november 4th, 20234,6 min read1 Reactie on Die ene geheime kweker met waanzinnige vissen… verkocht!Categorieën: JapanreizenViews: 158

Ochtendgloren met een Twist

Daar sta ik dan, vers uit de veren, en man, wat voelt het vreemd. De afgelopen dagen was de zon een trouwe compaan, maar vandaag begint anders. Een gordijn van regen valt neer – nee, geen hel, maar verdomd ongemakkelijk wel. Echter, een Koi hunter zoals ik kent geen weer, geen tijd. Dus met een vastberaden stap en een blik op de hemel die zijn sluizen opent, zet ik koers richting Toyama.

Een Zilveren Randje achter de Wolken

Terwijl de regen mijn geduld test, ontvouwt zich een klein wonder. De hemel boven Nagoshi klaart op, en zo sta ik daar, tussen de glinsterende waterpartijen, in mijn T-shirt. Ik nip aan mijn thee, zo’n simpel geluksmomentje, en denk even niet aan de verloren Koi kansen bij de bakker. Ja, het bezoek aan Nagoshi leverde niets op, en dat na zo’n rit. Meestal slagen we juist wel bij Nagoshi, we kochten er al wel eens een hele bak op weet je nog, maar zoals we bij sommige kwekers wel op het juiste moment komen, zijn we dat misschien nu niet. Soms is het even slikken en weer doorgaan, toch?

Het Geheime Kwekerij Avontuur

Maar, zoals het een ware ontdekkingsreiziger betaamt, heb ik altijd een plan B. En ditmaal is het een geheime kweker, wiens naam zorgvuldig bewaakt wordt als een schatkaart. Na weer een lange tocht word ik er verwelkomd, en de rondleiding onthult al snel dat dit geen gewone stop is. Mijn ogen staren naar een selectie vissen die schitteren als juwelen – Tancho Sanke, Kohaku, Sankes… Het zijn de dromen van elke Koi liefhebber, en ik, ik sta er middenin.

Een Koi die je Hart Sneller doet Kloppen

Ik vind een Tancho Sanke mannetje, majestueus, met een patroon zo perfect dat het bijna kunst is. En dan, een Showa met een kleurenpalet dat nog in de kinderschoenen staat, maar belooft uit te groeien tot een meesterwerk. Deze vissen, ze spreken niet alleen tot de verbeelding, ze fluisteren beloftes van shows en prijzen en jullie weten dat soort dingen strooi ik niet mee. Je zou dus echt wel kunnen zeggen dat dit misschien wel de beste verassing van deze reis zal zijn; in ieder geval voor ons, om dan nog zo verrast te worden is geweldig om mee te maken.

De Beloning van Geduld en Passie

Ondanks de teleurstelling van Nagoshi, is het deze kweker die de dag redt. De Showa, de Tancho Sanke, hun bouw en huidkwaliteit, ze zijn de stille getuigen van wat een Koi kan zijn. En terwijl ik me verwonder over de schoonheid van de natuur, besef ik weer waarom ik dit doe. Het is een liefde, een passie die dieper gaat dan de diepste vijver. Soms besef je dat niet eens meteen als je midden in het avontuur zit en ik moet dan ook zeggen dat het schrijven van deze dagverslagen therapeutisch voor mij werken en me dan tot inzicht brengen hoe geweldig en uniek deze ervaringen zijn. Een nieuwe kweker ontdekken in de bergen van Japan en dan zo slagen voor je klanten en daarmee je winkel en je visie; dat kun je alleen maar dankbaar zijn en ik merk dat ik glimlach terwijl ik dit schrijf. Ben wel benieuwd ook wie jullie denken dat deze kweker is of welke bloedlijnen of ouderdieren hij gebruikt. Ach ja, voor jullie mag het toch wel een beetje spannend zijn…

Een Culinaire Ode aan de Dag

De dag sluit ik af met een traditionele Japanse maaltijd, een avontuur op zich. Een pannenkoek, maar dan niet zoals thuis. Gevuld met groenten en geheimen, deelt het de smaken van een land dat zoveel meer is dan zijn Koi alleen. Een avond omringd door vrienden, collega’s, en natuurlijk, de visverhalen die we samen weven. Over het algemeen is het eten hier zo geweldig he; alleen daarvoor zou je al naar hier komen. De sushi, ramen, curry, tempura; het is echt steeds weer smullen.

De Toekomstvisioenen van een Koi Hunter

Morgen staat er weer een nieuwe expeditie op het programma. Ik zal er zijn, bij Kaze, tussen de Goshiki en Ginrin Showa en al die andere variëteiten die nu nog niet de revue gepasseerd zijn, klaar om te selecteren wat in de toekomst pronkstukken zullen worden in onze vijvers. En hoewel de concurrentie niet mals zal zijn, beloof ik jullie de eerste keus uit wat ik weet te bemachtigen.

Avondreflecties en Vooruitblikken

Terwijl ik deze dag afsluit, zijn mijn laatste gedachten bij jullie, de liefhebbers en supporters. Ja, de prijskaartjes zijn soms stevig, maar weet dat kwaliteit zijn prijs kent, en dat er voor elk budget een Koi droom wacht om waargemaakt te worden. Morgen staat er weer een nieuwe expeditie op het programma. Ik zal er zijn, bij Kaze, tussen de Goshiki en Ginrin Showa, klaar om te selecteren wat in de toekomst pronkstukken zullen worden in onze vijvers. En met de belofte van een warmere morgen, trek ik mij terug, klaar voor wat rust, en dromend van de vangsten die komen gaan.

Dit is het verhaal van vandaag en hoewel niet elke dag schittert zoals de schubben van die ginrin Showa is elke dag een nieuw avontuur. Tot de volgende keer, tot morgen, wanneer ik weer mijn netten uitwerp in de hoop op die ene, unieke vangst.