En dan staat de NVWA op je stoep; inspectie op je koizaak

Published On: april 9th, 20214 min read0 ReactiesCategorieën: Geen categorieViews: 396

Goedemiddag; kunnen we u ergens mee helpen? Goedemiddag, mijn naam is ***; ik ben van de NVWA; Nationale Voedsel en Waren Autoriteit en ik wilde even een inspectie uitvoeren aan uw dierenwinkel.

Wellicht denk je ‘Voedsel en waren’; jullie verkopen bij ABKoi toch helemaal geen consumptievis? Dat is waar maar deze instantie is ook belast met de inspectie en handhaving op naleving van het houden en verkopen van dieren en voedselwaren voor dieren. Als je het spul niet voor elkaar hebt kunnen ze je hoge boetes opleggen of gewoon je toko sluiten. Toch schrok ik er niet van; kom gerust verder…

Dan staan ze gewoon op je stoep…

Ze kwamen een routinematige controle uitvoeren; een steekproef zo je wilt. Ze komen wel vaker bij dierenspeciaalzaken en meestal zijn dat de Pet’s Places van deze wereld maar eigenlijk komen ze overal waar dieren worden gehouden, veetransport en ook im- en export van planten etc. maar het zwaartepunt van deze NVWA ligt toch wel bij levensmiddelen en tabak denk ik. Ook ieder restaurant kan ermee te maken krijgen, maar ja die zijn allemaal dicht en wij zijn net weer open gegaan. Ik zal je eerlijk vertellen; ik had er heus vertrouwen in, maar als t gezag bij je op de stoep staat ben je altijd wel een moment spichtig. Ook al denk je alles goed voor mekaar te hebben; ik denk dan altijd als ze willen vinden ze wel wat en misschien kennen we bepaalde regelgeving niet goed of wordt het toch anders bedoeld door de wetgever dan hoe wij er invulling aan hebben gegeven. Het houden en verkopen van dieren en aanverwante producten is namelijk aan veel regelgeving onderhevig.

 

Visbezetting, filters en hoe we de waterkwaliteit bewaken

 

Het was een vriendelijke, maar serieuze en geïnteresseerde man die samen met mij door de winkel ging en ondertussen vragen stelde. Naar mijn idee nam ie echt veel aspecten in ogenschouw. Visbezetting, filters en hoe we de waterkwaliteit bewaken, quarantaineprotocol, logboeken, aanwezige medicatie en op welke wijze die verstrekken. Hoe we omgaan met eventuele zieke vissen en de algemene bio security in de winkel. Ook minder voor de hand liggende zaken passeren de revue over of je weet hoe in sommige situaties moet handelen met betrekking tot bijv. Een meldplicht bij KHV of administratieve zaken die verplicht zijn.

We konden alles laten zien en beantwoorden naar tevredenheid. Sterker nog; de beste man zei letterlijk bewondering te hebben voor hoe wij met onze dieren omgaan. Ik zag mijn vaders ego groeien. En terecht want dat is natuurlijk waar we voor staan; hoe zo zouden we ook siervissen halen uit Japan om ze vervolgens hier te laten verwaarlozen? Ik denk wel dat het duidelijk was voor hem dat er hier sprake is van passie en niet van een bedrijf die over de rug van veel dierenleed denkt wat geld te kunnen verdienen. Hij kwam het ook wel eens anders tegen zei hij. voor wie niet meteen een beeld heeft hoe het eruit ziet bij ons; hieronder een video die wij recentelijk hebben gemaakt van onze faciliteiten:

Ik moet eerlijk zeggen toen hij weer weg was en ons had medegedeeld dat er een keurig rapport zou worden opgesteld over hoe wij het voor elkaar hebben met betrekking tot dierenwelzijn; kon ik de opgelatenheid plaats laten maken voor trots. Natuurlijk weet je dat je goed bent voor je dieren; maar als die ene organisatie die je hele toko aan banden kan leggen als ze er reden toe hebben; aangeven bewondering te hebben dan mag je best wel even trots zijn. Het is ook heel goed dat ze er zijn. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit het resultaat is van veel en hard werken en het doet me echt enorme deugd dat we ondanks de corona doorgezet hebben om te verbouwen en onze zaak uit te bouwen om onze Koi de allerbeste omstandigheden te kunnen geven. Dat is dan toch alsof je een schouderklopje krijgt van je pa (niet tegen hem vertellen).

Dat hebben we toch maar mooi samen even geflikt

Maar dat hebben we niet alleen gedaan; dat we de boel zo goed voor elkaar hebben in termen van vissenwelzijn en bio-security hebben we samen gedaan. En op mijn beurt wil ik dan ook mijn bewondering uitspreken naar deze mensen zoals mijn vader mijn moeder, Romke, Ruben, Albert, Peter Boetes en mijn eigen Ariette. Dat hebben we toch maar mooi samen even geflikt; gewoon een teken dat we op de goede weg zijn. Keep up the good work team!

De inspecteur gaf letterlijk aan bewondering te hebben; hoe trots kun je zijn.

Leave A Comment

6 + 1 meest gestelde vragen over vijverfolie (VIDEO)
1e bezoek abkoi !