Jachtseizoen op volle stoom; van precisievuur bij Kanno tot een salvo bij Miyatora

Published On: november 1st, 20234 min readReacties uitgeschakeld voor Jachtseizoen op volle stoom; van precisievuur bij Kanno tot een salvo bij MiyatoraCategorie├źn: JapanreizenViews: 169

Uitdagingen van de Koi jacht

Terwijl ik hier in Japan ben, zonder mijn vader aan mijn zijde, voel ik de intensiteit van deze reis meer dan ooit. Als een soort eenmansleger manoeuvreer ik tussen de wensen van klanten, het fotograferen van Koi, en het constant bijwerken van appjes en het invullen van formulieren. Deze trip is niet alleen een passie, maar soms ook wel het hardste werken dat ik doe en de mensen die mij kennen weten dat ik niet lui ben aangelegd. De dagen zijn gevuld met het ontdekken van de beste Koi, het onderhandelen met kwekers, en het zorgen dat alles soepel verloopt. Dit avontuur is opwindend maar ook vermoeiend en je moet echt enkele rustmomenten inbouwen.

De Ochtend bij Kanno: Het Spotten van Uitzonderlijke Koi

Gisteren begon de dag bij Kanno. Daar spotte ik een mix van prachtige Koi, waaronder enkele Goshiki en Tancho. Maar de echte ster was een Koi met een Kuchibeni (lippenstift) patroon, die eruitzag als een Kohaku. Een prachtige vis waar ik hoge verwachtingen van heb. Ook vond ik een zeldzame Hi Utsuri voor Jan van Hezel, die precies zo een vis zocht. Een vis met een glanzende, schone huid en een beloftevolle groei. Deze momenten, waarop ik juweeltjes vind tussen het aanbod, geven me een onbeschrijflijk tof gevoel.

De Spanning bij Miyatora: Het Lot van het Stokje

Na Kanno reisden we door naar het Miyatora-event voor een Doitsu Showa-selectie. Dit is altijd een spel van geluk, waarbij je stokjes trekt om de volgorde van selectie te bepalen. De eerste rondes brachten geen geluk, stokje, 5, stokje 7, stokje 8 etc. maar uiteindelijk, bij de laatste rondes, had ik meer succes. Natuurlijk bewaren de kwekers de beste ook voor het laatst zodat iedereen blijft. Onder de 100 vissen kon ik zo drie prachtige exemplaren selecteren. Deze Doitsu Showa zijn echt fors en prachtig, zoals we nog niet zo vaak hebben gezien of gehad. Hele hoge kwaliteit en heel blij dat deze mee naar Marum gaan. Deze momenten van spanning en onverwacht succes zijn de essentie van Koi-jagen.

Een Onverwachte Vondst

In de middag bezochten we Choguru, waar ik nog een doos Platina Ogon’s voor mijn klanten wist te bemachtigen. Ik was er al geweest, maar die waren ook meteen verkocht en we gingen op goed geluk nog eens langs om weer met de neus in de boter te vallen; stiekem hadden we hem al even zien rijden toen hij terugkwam van het oogsten en we gebruikten de gelegenheid om weer een mooie doos platinum ogen te vullen! Ook vinden we er nog een hele gave Shiro Utsuri, dus ook die gaat mee. Na deze succesvolle stop, namen we een pauze met een gezellige lunch. Deze momenten van rust en kameraadschap zijn cruciaal om de hectische dagen door te komen.

Een geheime kweker

‘s Avonds, na een dag vol met bezoeken en ontdekkingen, denk ik na over mijn strategie. Minder, maar betere Koi – dat is mijn nieuwe mantra. Als de vis mij niet bevalt, laat ik het aanbod voor wat het is. Dit betekent soms pech, maar ik ben bereid te wachten op het juiste moment en de juiste vis. We zijn er ook wat langer dan de gemiddelde dealer en niet ieder bezoek is dan een nu of nooit idee. Nee, wij komen gewoon nog eens terug op een andere dag. En oh ja, morgen gaan we naar een ‘geheime kweker’ waar ik nog nooit ben geweest. Ik geloof dat we er Gosanke kunnen vinden. Dus ook als geroutineerde vind je nog steeds nieuwe ontdekkingen; het enige nadeel is dat je van de spanning dan weer lichter slaapt haha; ik zie er al naar uit dat morgen weer met jullie te delen in het dagverslag.

Een Speciale Band met Takumi: Het Belang van Relaties

Tenslotte mag ik niet vergeten te vermelden hoe belangrijk mijn relatie met Takumi is. Als blijk van waardering heb ik hem wat speciaal biertjes gegeven. Zijn verraste en blije reactie bevestigde opnieuw de waarde van persoonlijke relaties in deze wereld van Koi-handel. Het opbouwen van een jarenlange band en de eer die hierbij hoort is er echt nog wel steeds; het gaat niet alleen om de centjes die je zwaait of je hier als dealer succesvol kunt zijn en dat maakt het wel erg waardevol voor me.

Dit dagverslag geeft een glimp van de complexiteit, de schoonheid, en soms de waanzin van mijn reis als Koi-jager in Japan. Elk moment, elke vis, en elke ervaring draagt bij aan dit ongelooflijke avontuur.