Level-up voor AB Koi Marum: tategoi van Yogoro in Azukari
Level-up voor AB Koi Marum: tategoi van Yogoro in Azukari
Voor wie het nog niet heeft gemerkt: dit jachtseizoen hebben we echt een niveautje hoger gespeeld bij AB Koi Marum. We hebben volop Koi aangekocht in alle prijsklassen, maar er zijn dit najaar ook aanzienlijk veel topkwaliteit Koi uit het hogere segment naar Marum onderweg, vaak per luchtpost. Dat kan natuurlijk alleen door het vertrouwen dat onze klanten in ons stellen, en daar ben ik enorm dankbaar voor. Als ik namelijk weet wat jullie zoeken, kan ik gericht op pad en de boxen aanvullen met vissen van dezelfde hoge kwaliteit. Zo groeien we op een natuurlijke manier richting meer kwaliteitskoi en versterk ik ook de banden met de Japanse kwekers, wat een ontzettend waardevolle investering is.
Een bijzonder exemplaar: de Sanke tategoi van Yogoro
Een van de aankopen waar ik echt superblij mee ben, is deze Sanke van kweker Yogoro. Deze prachtige driekleur is inmiddels al verkocht, maar ik wil haar graag met jullie delen. Deze Sanke, een nisai van maar liefst 53 cm, blijft in Azukari bij Yogoro tot volgend najaar. Het feit dat de kweker deze Sanke wil houden, zegt veel over de potentie die zij erin zien. Dit is een echte tategoi, een vis met toekomst, maar je moet wel weten hoe je naar zo’n vis moet kijken om de waarde ervan te herkennen.
“We zijn zo gewend aan de toppers van Sakai en Dainichi, dat we soms vergeten onbevooroordeeld te kijken naar vissen van kwekers zoals Yogoro.”
Het Sakai-syndroom: Kijken zonder vooroordelen
Het blijft moeilijk, vooral omdat velen kampen met wat ik het ‘Sakai-syndroom’ noem. We zien steeds de topvissen van kwekers als Sakai, Dainichi of Momotaro, en daardoor gaan we onbewust altijd op zoek naar diezelfde kenmerken. Daardoor kan een kweker als Yogoro, die ook fantastische vissen kweekt, soms ondergewaardeerd worden. Natuurlijk, er zijn universele kwaliteitskenmerken, en die zie je bij een goede Sanke meteen terug. Maar de toekomst voorspellen blijft altijd een uitdaging. Als je de ouderdieren kent en je kunt sansai of yonsai uit dezelfde bloedlijn observeren, krijg je een veel beter beeld van de groeipotentie en de ontwikkeling van eigenschappen zoals het sashi.
De spanning van het ongewisse
Als kweker Yogoro de Koi in Azukari wil houden, is dat voor mij ook een extra bevestiging. Ruimte in de Japanse mudpounds is schaars, en een kweker kiest zorgvuldig welke Koi hij daar laat opgroeien. De Sanke die ik heb uitgekozen heeft een speels Marruten-patroon, bijna als een soort baret. Daarnaast ben ik erg blij met de helderheid van de huid – het shiroji en de bouw zijn echt uitzonderlijk. De overgang van kop naar schouder is vloeiend en breed, en naar de staart toe wordt de bouw nog indrukwekkender. Het sumi is momenteel nog bescheiden, maar het zit op de juiste plekken; dat maakt deze vis spannend en vol potentie.
“De transparante borstvinnen en kop zeggen mij dat deze Sanke een stabiele, grote vis gaat worden.”
Risico’s en hoop: tategoi met toekomst
Zijn er risico’s? Ja, zeker. Het sashi, de voorloop van het patroon, is best breed. Dat kan wijzen op flinke groeipotentie, maar ook op een onzekerheid of het sashi helemaal zal inklaren. Met een jonge vis als deze blijft er altijd een element van onzekerheid. Toch vertrouw ik op mijn gevoel en ervaring – en natuurlijk op de kweker. Er zijn dingen die je niet in de hand hebt, maar het vertrouwen dat ik heb in Yogoro’s oordeel maakt deze aankoop voor mij zo spannend.
Investeren in kennis en ervaring
Alles in mij zegt dat deze Sanke groot en stabiel gaat worden. Kijk maar naar de kop, hoe helder en transparant die is! Dit is wat ik een echte tategoi noem. Ik ben ontzettend blij dat we dit soort kwaliteitsvissen kunnen en mogen kopen, of het nu op aanvraag is, voor in de winkel, of – zoals in dit geval – in Azukari. Er komen mooie tijden aan en dat hebben we voor een groot deel aan onze klanten te danken. Deze Japanreis was een flinke investering, met maar liefst een maand daar doorgebracht, maar de ervaring en kennis die ik weer heb opgedaan, zijn het allemaal meer dan waard gebleken.