Lucky draw, silent bidding; spannende Koi spelen!

Published On: november 3rd, 20234 min readReacties uitgeschakeld voor Lucky draw, silent bidding; spannende Koi spelen!Categorieën: JapanreizenViews: 178

Als ik mijn ogen open, voelt het alsof de zon in Japan net wat feller schijnt dan anders. Het is dag vijf van onze zoektocht, en het belooft weer een dag vol avontuur te worden. Gisteren was een dag met hoogtes en laagtes zoals jullie hebben kunnen lezen en als ik terugdenk aan de visjes die aan mijn neus voorbij zijn gezwommen, kan ik een zucht niet onderdrukken.

Vroege Verrassingen bij Miyatora

We zetten de dag in bij het krieken van de dag bij Miyatora. Het is nog stil op straat, en terwijl ik naar de vissen kijk, speelt er een gevoel van rust en spanning tegelijk. We besluiten dan ook onderweg nog even bij Maruhiro aan te wippen, ik heb namelijk nog een zoekopdracht voor een Benigoi, maar de Benigoi die hier zwemmen kunnen mijn kritische blik niet doorstaan. “Te veel spotjes,” mompel ik. Maar dan, tussen het gewone door, vind ik een Aka Hajiro die mijn aandacht trekt. Dat is een Benigoi in principe maar dan met witte vin-uiteinden en dat oogt ook wel exclusief hoor en heel zuiver. Ik maak een video voor een klant, al wetend dat ze eigenlijk op zoek zijn naar die volrode vinnen; de jacht gaat verder voor deze klant…

Lucky Draw

De reis gaat verder en bij Miyatora voel ik me voor even de koning te rijk. We zijn de eersten – een zeldzaamheid die ik koester. Normaal gesproken is het overal hartstikke druk met veel dealers die al staan te wachten. Klokslag 10 uur komt Takumi aangereden zoals aangegeven. We hielpen de kweker even met het klaarzetten van de bowls. Gezien er nog geen andere dealers waren hebben we het loterijspel met stokjes even voor de grap gehouden. En ja hoor; ik had telkens eerste keus, haha. We hebben er een hele mooie Tancho Sanke weten te kopen.

dat is het voordeel van de mensen in de app groep

Die is inmiddels ook al verkocht; dat is het voordeel van de mensen in de app groep. Het echte werk begint wanneer de andere handelaren arriveren. Dan, alsof het geluk ons niet kan loslaten, trekken we weer nummer één. Ik grinnik om de ironie van het lot, maar weet diep van binnen dat dit de momenten zijn waarop de echte schatten zich tonen. Drie prachtige dames vervoegen uiteindelijk onze selectie: De Tancho Sanke, een Tancho Kohaku en een Ginrin Showa die zelfs mij, geen Ginrin fan, in verrukking brengt.

Het Spektakel van Oya

Na Miyatora trekken we verder naar het Oya event, een samenkomst van passie en elite waar vissen niet enkel zwemmen, maar schitteren als sterren. Dit is weer een heel andere vorm. Geen stokjes, maar zogeheten lots, soms 1 Koi en soms een set van meerdere vissen die samengesteld zijn als pakketje en daar kun je dan op bieden. Het bieden gebeurd stil, dus niet openlijk, maar dus zonder te weten wat de ander biedt kun je jouw bod op een briefje schrijven. Dat het dus zonder veel bombarie gebeurd wil niet zeggen dat het niet spannend is; ik ervoer het namelijk als intens, en ondanks dat ik geen vis wist te winnen, zorgt de dynamiek van het event ervoor dat ik me even onderdeel voel van iets groots. De lunch die erbij geregeld was, de warme zon, het gezelschap, het vormt allemaal de perfecte setting voor een dag die ik niet snel zal vergeten.

De Kunst van het Waarderen

De middag neemt ons mee naar Otsuka en Yamazaki, waar we zoeken en waarderen, maar ook niet vinden wat we zoeken. Het is hier waar ik mijn Groningse nuchterheid nodig heb; ik laat me niet gek maken als ik bij een paar kwekers achtereen bot vang. Bij Nogami schakelen we dan ook over naar de modus van puur genieten. Ik zie de Azukari vis van collega Siebe van de Koi Page, een Kohaku met een huidkwaliteit die je zelden ziet, en ik voel een golf van trots voor hem.

Schatzoeken bij Hoshikin

Onze laatste halte is Hoshikin, waar ik de Shiro Utsuri ontmoet die mijn hart sneller doet slaan. Zijn patroon is nog niet voltooid, een kunstwerk in wording, en terwijl de zon langzaam zakt, bedenk ik me dat dit het beeld is wat ik wil onthouden: de zoektocht, de spanning, de schoonheid van het onvolmaakte dat zo veelbelovend is.

Zo eindigt de dag, na een maaltijd waar je u tegen zegt, met een hoofd vol herinneringen en een hart vol verwachting voor wat morgen brengen zal.