Mandarijntjesdag bij Miyatora, Oofuchi en Omoshiroi?!
Mandarijntjesdag bij Miyatora, Oofuchi en Omoshiroi?!
Wekker om kwart over zeven; heerlijk ontbijten en gaan maar weer! Om 09:00 uur bij Marudo, iets later dan gepland, maar oke, de vissen moeten ook op de website. Helaas was hetgeen waar we voor kwamen niet aanwezig op de Marudoh Koi Farm. Ik heb de hele farm afgespeurd, maar er was werkelijk geen nisai Chagoi te bekennen. Wel sansai, maar daar kwam ik niet voor. Traantjes drogen en door naar Miyatora.
Miyatora
Deze kweker staat onder andere bekend om zijn goede Tancho. Het toeval wil dan dat we hem overlopen wanneer hij net terug is van een harvest. Gelijk maar scheppen; begonnen met twintig Tancho en na een strenge selectie van Bremer junior en senior zijn er twaalf stuks overgebleven. Hiervan zijn er vijf Ginrin en ze zijn allemaal tussen de 40 en 50 centimeters in verschillende prijsklasses.
We hadden de smaak te pakken en Miyatora was ons, na onze aankoop, dusdanig goedgezind om ons een nisai Tancho Kohaku te bowlen van uitzonderlijke kwaliteit. Deze rood-witte van 61 centimeter is na een goede onderhandeling – een beleving op zich – hebben we elkaar de hand kunnen schudden. Deze gaat dus mee naar Marum. Ook zat er echt nog een begerenswaardige Showa tussen van een halve meter met zeer veel potentie. Ook die gaat mee naar Marum.
Alles keurig op de foto gezet en na twaalven even een snelle hap gedaan bij de zogeheten seven-eleven. Die winkels heten zo omdat ze vroeger altijd open waren van zeven uur in de ochtend tot elf uur in de avond. Inmiddels staat deze winkelketen er om bekend om 24-uur per dag open te zijn. Oh en wist je dat de meeste Japanners er al zo’n tien(!) jaar kunnen betalen middels een NFC-chip in hun mobiele telefoon?
Raadseltje:
Showa of Sanke:
Oofuchi
Oofuchi was de volgende halte. We werden verwelkomt door de vrouw des huizes; we kregen zoals gebruikelijk een mandarijntje bij aankomst zoals we die ook al bij Miyatora hadden gehad. Lekker mandarijntjes eten in Japan; geweldig toch. Dit zijn ook echt de enige twee kwekers die dit doen. Mandarijntjes; prachtig! De eerste indruk is dan meteen goed; maar de tweede, die van de vissen was toch wel minder. We hebben nog een bowl met Kujaku samengesteld en ik stond op het punt van aankopen, maar uiteindelijk besloot ik toch dat dit niet de kwaliteit is die we aan willen bieden. Je moet er gewoon op tijd bij zijn bij Oofuchi, maar je kunt niet overal op het moment suprême binnenwandelen. Een jager schiet niet altijd raak.
Omoshiroi
Het laatste adresje van de dag is een bijzondere voor mij. Het is de geheime dealer waarvan ik ook eerder sprak en op onze website staan de Koi afkomstig van deze nog niet nader te noemen man aangeduid met Omoshiroi, hetgeen eigenlijk gewoon het Japanse woord voor ‘interessant’ is. Maar oke, was het dan ook dit jaar interessant? Jazeker! We vonden er, zoals we gewend zijn, weer heel iets anders deze keer; namelijk vooral Doitsu Ochiba. We zijn gelijk begonnen met scheppen eigenlijk. Ook een aantal hele toffe Doitsu Showa schoten voor ons netvlies langs. Alles schubloos met huidjes als mandarijntjes. Ook iets dat je niet op elke straathoek tegenkomt en dat is supertof zo’n verassing. We hebben hier dan ook wel 24 nisai aangekocht met zelfs Doitsu Hi Utsuri en Doitsu Benigoi. Ze komen allemaal naar Marum! Interessant zeker…