Oriëntatie in de sneeuw zet Arjan en Auke op scherp

Published On: februari 8th, 20194,8 min readReacties uitgeschakeld voor Oriëntatie in de sneeuw zet Arjan en Auke op scherpCategorieën: JapanreizenViews: 459

Het gaat een pittige jacht worden deze week

We zijn in Japan, in de sneeuw welteverstaan. We nemen een flinke teug Japanse berglucht en begeven ons dan naar de sneeuwvrij gemaakte Koi huizen van de kwekers. Onze eerste dag staat in het kader van oriënteren. Waarom dat belangrijk is zal gaandeweg dit verslag duidelijk worden.

Wir sind wieder dar!

Ikarashi Ozumi

We zijn begonnen bij Ikarashi Ozumi. Hier zwommen leuke tosai, maar ik vond ze echt te klein. Allemaal onder de 15cm en dat is voor ons net onder de maat.

Abe

We rijden door naar Abe, een leuke kweker met ook veel kleine tosai, maar die brachten me nog niet onmiddellijk in vervoering. Toen liet hij ons zijn ‘specials’ zien, zoals hij ze noemde. Dit waren echt wel leuke visjes; Goshiki, Benigoi, Kohaku, een paar Kujaku. Ik vond ze erg leuk en de vissen zagen er goed uit en met een lengte van 20 tot 25 cm. Toch kochten we nog niet. Het is voor ons belangrijk om eerst een gevoel te krijgen van wat er zoals te verkrijgen is op dit moment. Je zou denken dat dit ieder jaar hetzelfde is, maar dit is totaal niet het geval. De kleinere kwekers hebben heel afwisselende oogsten en je bent ook afhankelijk van wat ze net die week hebben zwemmen en wie er verder nog langs is geweest. Maar ik houd dit even in het achterhoofd en beloof Abe dat we nog weer langs komen in de komende week.

Aoki

We rijden door naar Aoki, beter bekend als meester der metallics, maar tegenwoordig hebben ze ook een erg goede Goshiki lijn. Er waren weinig nisai meer; hij was echt goed uitverkocht. We zijn mooi even door zijn nieuwe Koihuis gelopen en hier zwemmen veel mooie vissen. Ik denk dat hier wel iets te winnen valt en verwacht dat we hier de komende week nog terug gaan komen. Bij deze vriendelijke kweker heb ik in ieder geval een goed gevoel al en ik heb geleerd hier ook naar te luisteren. Wordt – hopelijk- vervolgt

Samen met Mischa en Atsushi van Mr Nishikigoi; onze agent in Japan

Miyatora

We bezoeken nog Tsuna en ook Kansuke; in beide gevallen zijn ze al behoorlijk uitverkocht. Hmmm… Ik heb op dit punt de indruk dat het een erg lastige trip wordt om de kwaliteit en aantallen bij elkaar te sprokkelen, maar we zijn er natuurlijk nog maar een dag. We eten tussen de middag even en gaan dan naar Miyatora; ook hier weer op zijn Hollands kijken, kijken niet kopen; haha, maar er zwemmen wel aardig wat vissen en we besluiten hier later deze week te gaan handpicken.

NND

Hier werd me direct duidelijk dat we er terug gaan deze week. Hier hebben we van onze laatste trip nog goede ervaringen aan overgehouden. We kochten hier namelijk de Tancho Showa. Ook nu hebben ze gewoon goede kwaliteit vissen zwemmen; Shiro Utsuri etc; een hele goede en frisse mix.

Lees ook: Tancho Showa Challenge; durf jij het aan?

Handpicken

We bezochten verder nog kwekers als Kase en  Ikarashi Toshinobu, maar we kochten voor nu nog niets. Het oriënteren op dag 1 vinden wij belangrijk. Je krijgt dan best een indruk van wat er zoals te vinden is op dit moment in de Niigata. We praten met onze agent en voelen de sfeer aan. Aan de hand daarvan moet je als dealer een beetje een strategie aan gaan lopen voor de dagen dat je er bent. Als een kip zonder kop werkt gewoon niet. Vanuit een goede aanpak kun je altijd nog een beetje gek doen, maar je laten leiden door wat je toevallig tegenkomt is alhoewel je afhankleijk bent van wat je tegenkomt, geen goed idee.

 

Onze voorlopige conclusie is dat het een moeilijkere jacht wordt dan voorgaande jaren

 

Onze voorlopige conclusie is dat het een moeilijkere jacht wordt dan voorgaande jaren waarbij we waarschijnlijk veel zullen handpicken om de juiste kwaliteit te kunnen vinden. We willen immers het liefst weer net dat kleine stukje hoger in kwaliteit dan vorig jaar en dan moet je ook kritisch durven zijn naar jezelf, maar uiteindelijk moet je ook reëel blijven en wil je dat de Koi ook een eerlijke prijs-kwaliteitsverhouding hebben en dat is dan ook wel hetgeen voor ons bovenaan staat.

Oriënteren is belangrijk vinden wij om na deze week tot de beste prijs kwaliteit verhouding te komen voor onze klanten.

Op scherp

We zullen er voor moeten werken, jagen; zoveel is me duidelijk, maar we schromen er natuurlijk niet toe. Het is ook weer een avontuur en die gaan we gewoon aan. We zijn in ieder geval wakker geschud dat het geen sprookje is en we gewoon scherp moeten blijven. Vanaf morgen gaan we dus handpicken en mogen jullie het een en ander verwachten op de website of App groep.

Whatsapp

O ja, nog heel even over de Whatsappgroep. Echt supertof dat jullie met zovelen belangstelling hebben voor onze reis en aankopen; dat stimuleert ons echt alleen maar nog meer, maar helaas zit er ook een maximum aan deze groepen en we zitten nu vol. Nu zou ik een tweede groep aan kunnen maken, maar of dat nu meteen nodig is en ik wil me ook niet teveel werk op de hals halen gezien het drukke en volle dagen zijn. Maar mocht je nog niet in de app groep zitten en wel graag onze dagelijkse updates, behind the scenes momenten en als eerste de aankopen willen zien, laat het me dan even weten via een reactie, een persoonlijk appje via 0612661427 of stuur ons een Facebook bericht.