Heb je een gezondheidsvraag?
9 Belangrijke tips voor het gebruik van middelen met een effect op de gezondheid van je Koi en vijver
Koi houden is water managen zeggen ze weleens. Onverhoopt kunnen zich er situaties voordoen die een schadelijk effect hebben op je Koi en vijver en moet je gaan behandelen. Wees er zeker van dat je een goede diagnose stelt voordat je begint met een behandeling. Vraag een koi arts of ons voor een consult om dit vast te stellen en te adviseren over een behandelplan. Is het zover en moet je gaan behandelen; dan zijn dit een aantal belangrijke tips om rekening mee te houden!
Lees altijd goed de bijsluiter
We hebben niet de exacte cijfers, maar we hebben al wel meermaals ondervonden bij hobbyisten. Wanneer je niet de nodige acht slaat op de voorschriften, kan het gebruik van middelen in de vijver wel eens heel anders uitpakken. Ieder middel of medicijn is anders en zelfs van twee verschillende merken kan de concentratie heel anders zijn. Lees daarom altijd goed de bijsluiter door voordat je begint met behandelen. Denk niet te gemakkelijk en houd je aan de voorschriften. De middelen die wij adviseren zijn nauwkeurig tot stand gekomen en het is belangrijk de instructies goed op te volgen. Heb je twijfels, dan kun je ons altijd bellen. Wij zullen je dan op weg helpen.
Ververs voor een behandeling
Reinig eerst je filter en spoel je leidingen of drains, en ververs met 10-20% vers kraanwater voordat de behandeling gestart wordt.
De reden is simpel. Zo kun je zoveel mogelijk garanderen dat de medicinale toevoeging die je aan het water doet, zoveel mogelijk zijn functie vervult zonder dat er onvoorziene reacties of processen ontstaan. Opgehoopt vuil is ook een zuurstofverslinder in de vijver. Iets waar je tijdens een behandeling niet snel veel te veel van hebt.
Schakel UV-lampen uit
Tijdens de behandeling adviseren wij eventuele UV-lampen uit te schakelen. Alleen bij problemen de hele vijver behandelen. Verwijder ook zeoliet of actieve kool uit jouw filtersysteem indien aanwezig.
Overschrijd nooit de maximale dosis
Overschrijd nooit de maximale dosis, ook niet als er dan maar een klein beetje overblijft. De dosering is altijd nauwkeurig vastgesteld en is ook goed vermeld in de bijsluiter. Wanneer er staat dat de inhoud voldoende is voor 20.000 liter water, kijk dan even goed na, hoe de behandeling moet gebeuren. Sommige middelen, tegen eierleggende parasieten bijvoorbeeld, moeten gefaseerd worden toegediend over meerdere behandelingen met een aangegeven hoeveelheid dagen er tussen.
Wanneer er dan op de verpakking staat; goed voor 20.000 liter water, heb je meteen een fixe overdosering te pakken wanneer je dit ineens toedient in plaats van verdeeld over meerdere keren en beland je van de regen in de drup. Ook wanneer er een klein beetje overblijft, voeg dat dan niet nog extra toe om het op te maken, maar houd je strikt aan de aangegeven dosering. Ben je niet zeker en laat je de behandeling liever over aan ons; neem dan contact met ons op.
Doseer nooit onder
Doseer ook nooit minder dan het geadviseerde. Dit kan leiden tot immuniteit van de ziekteverwekker tegen het medicijn
Wanneer je denkt dat wanneer je nu net iets minder doseert; je nog genoeg overhoudt voor een volgende keer, kan nog wel eens heel duur uit komen. Wanneer je net niet genoeg doseert, kan het zijn dat het pathogeen niet doodgaat, maar wel resistent wordt tegen het middel of de werkzame bestanddeel, hetgeen betekent dat ook met een juiste dosering, de ziekteverwekker daarna niet meer om te leggen is. De gevolgen en gevaren daarvan zijn vaak niet te overzien.
Let op andere vijverbewoners
Houdt er rekening mee dat medicijnen extra schadelijk of dodelijk kunnen zijn voor andere vijverbewoners zoals goudvissen, steuren of windes. Steuren hebben een zeer hoge zuurstofbehoefte bijvoorbeeld en medicijnen onttrekken vaak veel zuurstof aan het water. Windes zijn veel gevoeliger voor bepaalde medicijnen en vergeet ook niet het effect die medicijnen eventueel op planten en algen kunnen hebben. Een wand met algen heeft soms een balans gecreëerd en door plotseling aftreden hiervan kan deze verstoord raken. Blijf je water testen.
Extra beluchten
Veel medicijnen onttrekken extra zuurstof aan het water. We raden het aan extra te beluchten tijdens een behandeling. Klik hier voor een overzicht van onze producten mbt beluchting.
Blijf gedrag monitoren
Houdt tijdens een behandeling altijd goed het gedrag van de Koi in de gaten. De praktijk is vaak weerbarstig en er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom een behandeling niet helemaal volgens het boekje verloopt.
Het gedrag van je vissen zegt vaak veel over hoe effectief een middel is. Zorg dat je altijd weet wat je moet doen of wie je kunt inschakelen wanneer een behandeling niet zo uitpakt als van tevoren gedacht.
Blussen en back-up
Afhankelijk van het gebruikte medicijn adviseren wij de aanwezigheid van een neutraliserend
middel. Na de behandeling adviseren wij jou de waterwaarden goed in de gaten te houden en regelmatig te testen. Vraag een van onze medewerkers voor meer informatie.
Bij twijfel, neem dan contact met ons op, via 06-12661427
AB Koi Marum kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade, als gevolg van
verkeerd gebruik van medicijnen door de consument.