Speciale band leidt tot speciale vissen; unieke Kado Gin Goshiki bij Miyatora

Unieke ontdekking bij Miyatora: Kado Gin Goshiki

Een speciale band met Takumi

Wie ons dagverslag leest, heeft al iets meegekregen over de speciale band en de speciaalbiertjes met Takumi van Miyatora. Dat dit ook leidt tot speciale kansen, is een dankbaar gegeven. Ik kreeg van Takumi de kans om een vis te kopen die je echt niet vaak treft. Vroeger was Miyatora voor handelaren vooral bekend om hun goede mixen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De opkomst van kwaliteit bij Miyatora

De visie, keuzes in ouderdieren en de aanhoudend strenge selectieprocedures van Takumi’s vader brachten de kwaliteit van de diverse variëteiten omhoog; hoger dan menigeen had verwacht. Zo kon het gebeuren dat de Miyatora Koi Farm op een gegeven moment verantwoordelijk was voor de productie van weergaloze Sanke, die ook in Nederland furore maakten, zoals die van Floor’s Koi Shop. En dat terwijl Sanke een van de moeilijkste variëteiten is van allemaal!

Een onverwachte ontdekking

De laatste jaren, wanneer ik bij Miyatora kwam, vond ik er steeds wel een unieke en ook grote vis van kwaliteit. Denk aan een loepzuivere Ki Utsuri, Kujaku en vele variëteiten meer. De kweker die bekend stond om zijn goede tosai mix, is inmiddels uitgegroeid tot een prominente kweker in Niigata, met hoge kwaliteit grotere vissen in veel verschillende variëteiten. En zo komt het voor dat je ook wel eens iets echt bijzonders tegen het lijf loopt…

De bijzondere Kado Gin Goshiki Goromo

Ik zie een ongewone verschijning voor deze farm zwemmen in een van de vijvers waar de zojuist geoogste vissen hun rondjes doen. Takumi besluit deze met mij te bowlen. Pas als de vis in de bowl zit, zie ik met wat voor unieke vis ik te maken heb. Tegen het blauwe canvas schittert een **Kado Gin Goshiki Goromo**. Ik ben meteen onder de indruk. Kado Gin geeft zo’n bijzondere glans over de randen van de schubben, dat kun je haast niet zelf bedenken. Ik ken het van de Showa van Isa, maar op een Goshiki zag ik het nog nooit!

Daarnaast is het beni echt intens rood. Helder en vurig, met een mooie schubomlijning, overal even intens en ook op de kop zeer aantrekkelijk, met alle andere kenmerken van een Goshiki aanwezig. In het witte deel heeft de vis een lichtgrijs tot blauw onderhuids, en in het rood zit ook een zwart pigment dat bijdraagt aan de unieke uitstraling van de vis. Omdat de body nog eens zeer sterk is—zeker voor een Goshiki; we hebben hier te maken met een vrouwelijke nisai van 53 cm—is dit echt zo’n parel waarvoor je naar Japan komt. Zoiets unieks kom je alleen tegen wanneer je hier zelf bent, want zoiets verzin je niet of vind je nooit wanneer je niet je eigen ogen de kost geeft.

“Zoiets unieks kom je alleen tegen wanneer je hier zelf bent, want zoiets verzin je niet of vind je nooit wanneer je niet je eigen ogen de kost geeft.”

Een Koi met toekomst

Ik verwacht dat deze vis hoe dan ook een unieke Koi van zeer hoge kwaliteit zal blijven. Het blijft of zo vuurrood, of meer zwart op het beni met zo’n unieke glans, en dan heb je ook een bijna luminicerende Koi te pakken. Spannend wat de witte huid ook gaat doen—of dat donkerder wordt en we dus zelfs met een Kado Gin Kuro Goshiki te maken hebben, of dat het zo contrastrijk blijft. Deze vis is nog beschikbaar voor wie echt op zoek is naar een unieke en spannende vis van hoge kwaliteit voor de toekomst!

Jaarlijkse ontdekkingen bij Miyatora

Het mooie van dit soort ontdekkingen is dat het ieder jaar weer een feestje is. Elk bezoek aan de kwekers, zoals Miyatora, voelt als een nieuw avontuur vol verrassingen. Dit zijn momenten waar we als koi-liefhebbers naar uitkijken, omdat er altijd iets speciaals te vinden is. De komende dagen en weken mogen we nog meer bijzondere kansen verwachten, vooral bij Miyatora. Houd daarom onze WhatsApp-groep en Facebook goed in de gaten voor de nieuwste updates, want dit avontuur is nog lang niet voorbij!