Van Kage Shiro tot Aka Matsuba; zoekopdrachten zijn er om gevonden te worden

De Laatste Dagen van een Koi-Jacht in Japan

De vermoeidheid van de reis en de intensieve dagen in Japan wegen zwaar, maar met een hoofd vol herinneringen begin ik aan de laatste verslagen. De laatste dagen in Japan waren een wirwar van activiteiten. De koi shows, de bezoeken aan de kwekers, en de constante zoektocht naar de perfecte vis, maakten elke dag een avontuur op zich. Terwijl ik probeer alle belevenissen te ordenen, wil ik nog steeds de spannende verhalen en ervaringen met jullie delen. We hebben nog zoveel te vertellen en foto’s om te delen.

Japan is echt mooi deze tijd van het jaar

Vooruitblik naar de VIP Avond en Prijsuitreikingen

De vissen zullen waarschijnlijk begin december arriveren, en we plannen een VIP-avond voor onze vaste klanten en degenen die vissen hebben gereserveerd. Ook kijk ik uit naar het weggeven van prijzen aan degenen die zoekopdrachten hebben ingediend.

De Laatste Aankopen en Ervaringen

De laatste dagen in Japan brachten ons naar Maruhiro, die had net afgevangen en wij waren er als eerste dus dat is mooi! We hebben nisai van 35 tot en met 42 centimeter geselecteerd; een hele brede selectie van diverse variëteiten waar we uiteindelijk terug hebben geselecteerd naar 8 vissen. Diverse variëteiten als een Kanoko Asagi, Benigoi, Kogane Ochiba, Showa, Doitsu Kujaku en zo hebben we een hoogwaardige box samengesteld met een hele goede prijs kwaliteitverhouding.

grote vissen geschept en een indrukwekkende Aka Matsuba gevangen

Bij Hirasawa hebben daarna we grote vissen geschept en een indrukwekkende Aka Matsuba gevangen, Wauw wauw wauw! Het is een heel lastige vis om te vinden want het Beni, het netpatroon het moet allemaal maar even kloppen. Ik vond er eentje, een vierjarige vis van 71 centimeter die zo goed is; echt waanzinnig. Gene goedkoop visje, maar toch binnen vijf minuten verkocht via de Whatsappgroep en meteen daarna ook meteen aanvragen voor andere Aka Matsuba. We waren er toen al weg, maar misschien komen we later nog even terug.

Super Mango Benigoi bij Odokan

Ik vond het heel erg moeilijk om bepaalde variëteiten te vinden; bijv Benigoi. Die vind ik maar niet, maar toch wisten we een ingang te vinden bij Odakan. Dit is dus voor de duidelijkheid een kweker, maar vooral een handelaar die dus ook hoogwaardige vissen inkoopt bij kwekers uit het zuiden. Zo heb ik daar een mooie selectie kunnen maken van Benigoi uit de Super Mango bloedlijn; een van de bekendste Benigoi bloedlijnen. Dit worden echt monsters, groeiers met een dieprode kleur en herkenbare Sakai bouw.

Otsuka Kage Shiro Utsuri

Bij Otsuka vonden we nog een zoekopdracht vervuld, namelijk een Kage Shiro Utsuri; ja echt waar; het zijn moeilijke variëteiten om te vinden, waarvan je juist denkt dat wordt heel moeilijk en die vind je dan wel weer. Best gek, veel variëteiten die de kwekers de ene jaren wel hebben hebben ze dan nu niet en andersom, maar bij Otsuka weet je dat je dit soort variëteiten nog wel eens tegen het lijf kan lopen. Superbloij dat dit ook weer gelukt is.

Toch weer terug naar Hirasawa want we wisten inmiddels dat er nog meer vraag was naar die Aka Matsuba en die hadden we al gezien. Gene vierjarigen, maar nisai. Mooi zuiver, vinnen ook rood, geen spotjes, maar natuurlijk nog niet zo een strak netpatroon. Dat semi moet er gewoon nog doorkomen maar dat is 100% zeker dat dit nog doorkomt.

Terug naar Odokan, want we moesten de Benigoi nog even op de foto zetten want het was eerder te slecht weer er voor. En zo vlieg je wat heen en weer. Bij Miyatora vinden we onszelf wederom eens de eerste na zijn laatste nisai harvest. We vonden er een aantal Doitsu Showa, heel tof want het lukt ons lang niet ieder jaar om deze te vinden, maar nu bleek er aan deze variëteit weer juist gene gebrek, maar oke, je moet ook maar net op de juiste plek op de juiste tijd zijn. Ook hebben we hier een van onze laatste zoekopdrachten weten te vervullen; namelijk een Shusui, maar we vonden nog twee bijzondere vissen. Hier moet nog even over onderhandeld worden, maar ik ben er vrij zeker van dat ik in het volgende verslag hierop terug zal komen.

De Uitdaging van Kwaliteitsselectie

Dit seizoen was bijzonder uitdagend. Het vinden van topkwaliteit vissen was moeilijker dan ooit. Of dit nu door de timing van ons bezoek kwam of andere factoren, blijft gissen. Maar ondanks deze uitdagingen, het was een moeilijk seizoen, maar toch zijn we geslaagd in onze missie,  we zijn succesvol geweest in onze zoektocht. Misschien overwegen we zelfs een reis in het voorjaar, afhankelijk van hoe de verkopen verlopen.Ik ben erg blij dat we de zoekopdrachten allemaal hebben weten te vervullen. Ik was een uitdaging en het maakte me ook echt gebrand om ze te vinden want als je niet weet waar je naar zoekt, zie je bepaalde vissen gegarandeerd over het hoofd. Ik ben er ook van overtuigd dat het te maken heeft met het feit dat we ieder jaar terug komen. De kwekers weten ook heus dat wij er ook in de corona tijd waren toen er bijna niemand anders was en deze waardering zie je terug; zo werkt dat gewoon – gelukkig – ook nog in Japan.

Tot morgen!