Water verversen in de winter; wel of niet doen?

Published On: januari 8th, 20202,7 min read0 Reacties on Water verversen in de winter; wel of niet doen?Categorie├źn: VijverenViews: 477

Handige tips voor het vijveren in de winter

Welkom in 2020! Ons oud- en nieuw was geweldig. De koi zijn de jaarwisseling goed doorgekomen. Ik hoop dat dit ook geldt voor jullie Koi. Bij ons zitten ze lekker binnen, maar er kan best wat vuurwerkafval in je vijver belanden wanneer deze niet overkapt is. Geen zorgen, dit is bijna nooit een direct gevaar voor je Koi, maar ook in de winterperiode kan een beetje verversen geen kwaad. Sterker nog; het kan ook gewoon echt nodig zijn.

De mensen die klant bij ons zijn weten inmiddels dat wij adviseren om je water te verversen. Onze filters zorgen – indien goed ingedraaid – er wel voor dat we niet te veel ammonia(k) en nitriet opbouwen, maar er zijn veel andere stoffen zoals kleurstoffen, eiwitten en hormonen die zich steeds verder opbouwen en alleen verwijderd – of eigenlijk moet ik zeggen verdund – kunnen worden door het spoelen van je vijverwater en leidingwater toe te voegen.

Verwarmen is erg kostbaar, maar de temperatuur van je leidingwater is ook in de winter nog altijd rond de 8 a 10 graden Celsius

Maar waarom moet je dan ook in de winter verversen? Sommige waarden lopen nog steeds op, ook in de winter. Misschien voer je nog wel een klein beetje, maar ook wanner je dit niet doet kunnen je koi nog altijd grazen van de bodem en de wanden. Ze eten namelijk ook algen. Je hebt dan nog steeds vervuiling en ook andere processen staan niet stil, maar werken alleen op ene lager pitje. Je moet daarom niet perse stoppen met verversen, maar kunt wel minder verversen. Hoeveel?

Ook de winter kent schoonheid.

Meten is weten. Check toch even je ammoniak en nitriet, maar misschien bouwt het nitraat ook wel op. De waarde die in de winter vooral telt is denk ik de KH. Wanneer we niet verversen namelijk zorgen tal van processen ervoor dat onze KH langzaam daalt. Wanneer deze te laag wordt dan kan er een pH crash ontstaan en daar kunnen je vissen niet tegen.

De laatste reden om te verversen is de temperatuur. Soms wordt het echt koud in de winter. Wanneer de temperatuur echt beneden de vier graden Celsius of zelfs rond de twee komt, wordt het wel zwaar overwinteren voor je Koi. Verwarmen is erg kostbaar, maar de temperatuur van je leidingwater is ook in de winter nog altijd rond de 8 a 10 graden Celsius. Verversen is dan een makkelijke manier om de temperatuur iets omhoog te brengen.

meten is weten, maar ook je Koi in de gaten houden is belangrijk

Wanneer je geen water ververst, hoeft dit niet meteen een ramp zijn. Het belangrijkste is dat je het in de gaten houd; meten is weten, maar ook je Koi in de gaten houden is belangrijk. Voor vijvers met een zware bezetting zal het eerder nodig zijn om te verversen. Vertrouw je het niet of wil je een advies consult aan huis; neem dan even contact met ons op en dan maken we dat mogelijk!

Frozen faucet in winter. Outdoor faucet frosted

Leave A Comment

2e kerstdag open; win een gratis female Hirasawa Chagoi van 50cm
15 + 1 Unieke Hirasawa Kanoko Kinrin Red Karashigoi?!